Utrechtzorg

Website met introductievideo's

Ontwikkeling van de hartlijn voor een MBO-keuzedeel. Een aantrekkelijke website met 8 introductievideo's van de verschillende thema's voor docent en student.

De vraag

In het kader van het project ‘Deel een keuzedeel’, ontwierpen vier onderwijsinstellingen en Utrechtzorg gezamenlijk het onderwijs- en examenmateriaal voor de MBO-keuzedelen ‘Zorg en technologie’ en ‘Zorginnovaties en technologie’. Zij hadden de wens om dit materiaal op een speelse en enthousiasmerende wijze te ondersteunen. Daarom werden wij gevraagd om mee te denken en met een voorstel te komen.

Onze oplossing

Het was een uitdaging en zoektocht om binnen de kaders van de opdracht en de ambities van het team tot een passende oplossing te komen. Samen besloten we een ‘hartlijn’ voor de keuzedelen te ontwikkelen; een terugkerende videoverhaallijn, die de inhoud van de thema’s van de keuzedelen herkenbaar in een context plaatst.Sofie

In de hartlijn introduceerden wij Sofie (vrij naar ‘De wereld van Sofie). Een karakter waarmee de studenten van de MBO’s zich kunnen identificeren. Zij volgen Sofie in haar ontdekkingsreis naar de impact van technologie op het werk als zorgprofessional.

 

Video’s
Voor ieder thema van de keuzedelen maakten wij een video, waarin Sofie het thema in de praktijk plaatst. Als studenten deze video voorafgaand aan een thema bekijken, ontstaat er een gezamenlijk startpunt. Iedereen weet waar het thema over gaat en kan het in de praktijk plaatsen. De video’s zijn op een speelse en vlotte manier opgenomen. Niet belerend, maar met enthousiasme en nieuwsgierigheid voor het onderwerp.

Bekijk hieronder bijvoorbeeld de video van thema 1 van het keuzedeel.

Website
Voor het aanbieden van de video’s hebben we een website vormgegeven. Docenten kunnen de video’s in het klaslokaal tonen, studenten thuis.

 

Het team
In dit project hebben wij vanuit Bureau Drop ons gefocust op de inhoud, didactiek en het projectmanagement. Wij betrokken Emiel Elgersma voor het filmen, Karen Netscher als Sofie en Selli.nl voor het design en de website. Samen met het kernteam van Utrechtzorg en de onderwijsinstellingen lukte het om in korte tijd aan een gezamenlijk product te werken.

Het resultaat

Met Sofies leerreis hebben we mogen bijdragen aan een uniek project. Het is al bijzonder dat verschillende onderwijsinstellingen samen het materiaal voor een keuzedeel ontwikkelen. Met de website is het gelukt een link tussen het onderwijs en de praktijk te leggen en om docenten te helpen een startpunt te creëren voor de thema’s van de keuzedelen.

 

“Onderwijskundige expertise in combinatie met de juiste focus, creativiteit, snel schakelen, korte lijnen, humor, prettige samenwerking en de juiste contacten. ”

- Jan Joosten, projectleider Utrechtzorg

Aansluiting bij doelgroep?

Wij houden ons bezig met leren en daarom is onderwijs nooit ver weg. Meerwaarde kunnen wij bieden door te zorgen dat de leerinstrumenten goed aansluiten op de doelgroep. Meer weten? Neem contact met Bart op.