Mammoet

Operationeel Leiderschapsprogramma

Een blended programma voor operationeel leidinggevenden, gericht op het vergroten van inzicht in hun rol en kansen om met een team meer te bereiken.

De vraag

Leiderschap is bij Mammoet een belangrijk thema. De organisatie heeft behoefte aan Operationeel leidinggevenden die zich als een leider profileren en bewust hun rol inzetten om met hun team meer gedaan te krijgen.

Onze oplossing

Omdat leiderschap een complex thema is, kozen we samen met het internationale kernteam van Mammoet voor de ontwikkeling van een blended programma. Vanuit Bureau Drop ontwikkelden wij het materiaal, dat door Mammoet met eigen trainers aangeboden wordt.

Frame
Er is gekozen om het onderwerp helder te framen. Leiderschap is: ‘Be the example’, ‘Use your team’ en ‘Keep an overview’. Vanuit dit kader zijn we de verschillende onderdelen van het traject gaan vormgeven.

Leiderschap is: ‘Be the example’, Use your team’ en Keep an overview’


Video
Deelnemers krijgen bij de uitnodiging voor het traject een video meegestuurd. Deze prikkelt hen om na te denken over het onderwerp en hun rol hierbij. Het doel is het onderwerp te introduceren, te enthousiasmeren en een gevoel van urgentie te creëren.

Trainingssessies
De kern van het programma, bestaat uit drie trainingssessies van elk drie dagen. In elke sessie ligt de nadruk op één van de drie aspecten van leiderschap: ‘Be the example’, ‘Use your team’ en ‘Keep an overview’. Voor de sessies ontwikkelden wij de trainershandleidingen; een voorgestelde planning, uitgeschreven onderdelen en bijbehorende theorie.

Praktijkverhalen

Voor iedere trainingssessie schreven wij een uniek praktijkverhaal gebaseerd op de dagelijkse realiteit binnen de organisatie. Dit verhaal dient als context om sneller tot de kern van leiderschap te komen en als ingang om het sneller over de dagelijkse realiteit van de deelnemers te hebben.

E-learning
Voorafgaand aan iedere sessie krijgen de deelnemers toegang tot een e-learning, waarin de belangrijkste aspecten van dat thema worden geïntroduceerd. Ook het verhaal wordt gedeeld. Met deze voorbereiding lukt het om tijdens de sessies sneller tot de kern te komen.

Assignments
Na afloop van iedere sessie, staan er in een online omgeving enkele werkopdrachten klaar voor de deelnemers. Ze worden uitgenodigd om concreet met het aangeleerde in de praktijk aan de slag te gaan.

Het resultaat

Mammoet heeft een programma in handen, waarmee zij internationaal het onderwerp ‘operationeel leiderschap’ kan aanbieden, op een manier die aansluit bij de dagelijkse ervaringen van de deelnemers. De feedback is dat het programma het gat tussen inhoudelijke ervaring en leiderschapsvaardigheden naadloos weet te dichten. Daar zijn wij hartstikke trots op!

 

“I have attended numerous leadership programs over my career as a Supervisor, Superintendent and Project Manager. This was by far the best I have taken.”

- Operations Manager Mammoet Canada West

Nieuwsgierig?

Als je meer wilt weten van onze ervaringen met dit leiderschapstraject, schroom dan niet om contact op te nemen. Wij geven graag meer beeld en uitleg.