Maasstad Ziekenhuis

E-learning en screencasts

E-learningmodules en screencasts waarin de medewerkers van het Maasstad Ziekenhuis leren werken met het nieuwe zorgportaal.

De vraag

Transparantie voor patiënten is voor het Maasstad ziekenhuis een belangrijk thema. Hierom is het Maasstad Zorgportaal ontwikkeld. Met dit portaal hebben zorgverlener, huisarts en patiënten toegang tot delen van het dossier van de patiënt. Dit portaal heeft invloed op hoe er gewerkt wordt. Wij zijn gevraagd om in e-learningmodules en screencasts de werknemers van het ziekenhuis wegwijs te maken in het werken met het nieuwe Zorgportaal.

Onze oplossing

Binnen de kaders van de opdracht, zijn wij op zoek gegaan naar hoe wij het ziekenhuis het beste konden helpen bij hun uitdagingen.

Draagvlak
Draagvlak voor het zorgportaal is van groot belang voor het succes ervan. In de organisatie werd de noodzaak van het portaal nog niet door iedereen gezien. Hierom begint de e-learning nadrukkelijk met de waarom-vraag. Achtergrondkeuzes rond het doel van het portaal worden verhelderd. Hiermee wordt er een startpunt geboden, waarmee deelnemers de rest van de e-learning makkelijker kunnen plaatsen.

Werken met het zorgportaal
In het vervolg van de e-learning worden de verschillende functionaliteiten van het zorgportaal stapsgewijs behandeld. Deelnemers leren met tekstpagina’s, quizvragen en screencasts hoe met het zorgportaal te werken.

We namen telkens als startpunt herkenbare beelden van de digitale omgeving van de medewerker. Zo versterken we de link tussen de praktijk en de inhoud van de e-learning. Ook leren de medewerkers de digitale omgeving van de patiënt kennen. Dit helpt hen mee te denken met en voorlichting te geven aan patiënten.

Screencasts
We maakten screencasts van het werken met het zorgportaal. In korte video’s worden verschillende functionaliteiten van het Zorgportaal doorlopen. De screencasts geven gericht antwoord op veel gestelde vragen zoals: “Hoe log ik in op het portaal?” en “Hoe vraag ik herhaalmedicatie aan?”. Er zijn verschillende filmpjes voor patiënt, werknemer en huisarts beschikbaar. De screencasts zijn ook in de e-learningmodules gebruikt.

Het resultaat

Het Maasstad Ziekenhuis heeft met de e-learningmodules en screencasts digitale ondersteuning in handen om de implementatie van het Maasstad Zorgportaal uit te voeren.


Kennis van de zorg

Wij hebben de afgelopen jaren veel ervaring in de zorg opgedaan. Bijvoorbeeld ook via Sofies Leerreis, bij Philadelphia, Mezzo en Stichting STEM. Wellicht kunnen we deze ervaring ook voor jouw organisatie inzetten.