Gemeente Utrecht

Workshop verandermanagement

Een workshop over de kernaspecten van cultuuromslag en blijvende verandering voor de trainees van de gemeente Utrecht.

De vraag

De management trainees van gemeente Utrecht hebben als onderdeel van hun programma een concreet verandervraagstuk waar zij mee aan de slag moeten gaan. Zelf zorgen ze voor de inhoudelijke ondersteuning en inspiratie. In dit kader werden wij gevraagd om inzichten over verandermanagement te delen in een sessie.

Onze oplossing

Onze oplossing bestond eruit door in eerste instantie gelijk mede te delen dat wij geen oplossing gingen bieden! Verandermanagement is een multicomplex onderwerp, wat je niet met wat tips, tricks en best practices kan doorgronden. Wel zijn we met elkaar gaan kijken naar welke kaders je kunt bieden om een verandering in gang te zetten.

In een sessie hebben we voorbeelden aangedragen en inzichten gedeeld. We hebben concrete handvatten aan de trainees kunnen bieden, die zij konden toepassen in hun vraagstuk. Hierbij ligt onze focus altijd op het betrekken van alle betrokkenen, het gebruiken van aanwezige kennis en kunde en het geven en nemen van verantwoordelijkheden.

Het resultaat

Achteraf bleek dat de groep trainees voorafgaande aan de workshop een dip beleefde. De praktische drempels van werken aan een verandering waren bij veel trainees tegenzin gaan oproepen. Naderhand kregen we te horen dat we niet alleen praktische handvatten hebben kunnen bieden, maar ook enthousiasme hebben weten te creëren voor het werken met de uitdagingen in een verandertraject. Supermooi!

 

“De persoonlijke benadering en het enthousiasme, gecombineerd met kennis van zaken, maakte de workshop een prettige en zeer leerzame ervaring. We hebben er veel aan gehad, van theorie tot aan de concrete uitwerking.”

- Initiator workshop

Nieuwsgierig?

Ben jij benieuwd of een sessie jouw team verder kan helpen? Neem dan contact op en dan kijken we samen verder.